Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Okategoriserad

Kandidattest – ploj eller allvar?

22 okt , 2008, 15.25 Tommy Pohjola

 

Språkvårdaren tittade in. Kandidattest. Det heter kandidattest. Inte valmaskin. Så det så.
Apropå det så har Parkvakten försökt åtgärda beslutsångesten med att göra ett antal sånadär kandidattest. Den här tidningen har denna gång inget eget test (däremot nog en massa annat material som förhoppningsvis underlättar valet i valet, gå in på k-valssidan på www.hbl.fi!) så det vara bara att vackert ta tangentbordet i egen näve och sätta igång.

Obs. Här avslöjas inga valhemligheter. Parkvakten väljer definitivt först på söndagen i båset på Bangatan.

Man kan naturligtvis inte nöja sig med ett test. Man måste göra många. Fyra känns som ett bra minimiantal så det blir HS, MTV3, Yle och så de ungas ”maskin” på IRC-galleriet. Det blir förstås olika namn men hur är det med den politiska färgen? Kristdemokrater och samlingspartister i topp på två sajter och idel vänsterförbundare på de två andra – trots att frågorna förmodligen är ganska lika?

Parkvakten som är intresserad av samhället i stort och närmiljön speciellt, som värnar om dagisar, skolor och utbildning och dessutom förstår vikten av en god hälsovård, motionsmöjligheter och kollektivtrafik för alla ska som väntat rösta grönt eller på vänsterförbundet. Inget konstigt där. Mera märkligt är då att det i andra ändan, det vill säga de kandidater som torde ligga längst borta från de egna preferenserna förekommer samlingspartister (rätt) och sossar (märkligt).

En närmare granskning visar att socialdemokraten Sara Paavolainen som då ska vara motpol till vf:s Silvia Modig hamnar sist på listan helt enkelt därför att hon låtit bli att svara på alla utom en fråga i MTV3:s kandidattest – den om hon är förvärsarbetande eller hemmamamma. Så var noggrann! Kolla upp kandidaternas svar! Alla har tydligen inte utnyttjat möjligheten att berätta om sig själv. Men många har gjort det och här finns mycket information som kan vara till hjälp.

Och vad var det då för andra typer som ploppade upp? Jo, på Hesaris webbsida blev det Anna Ranki (c) mot Tuomas Leikkonen (som också är centerpartist), hos svenska Yle Julia Wirkkunen (grön) mot Harry Bogomoloff (saml) och på IRC-gallerian Tuomas Kovalainen (grön) mot Mika Mustalahti (lib).

Parkvakten är trots allt konfunderad. Nå, det enda säkra är att någon får en röst.

,

Kommenteringen är stängd.