Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Okategoriserad

Debatten är här – var är debatten?

8 Dec , 2007, 19.58 Tommy Pohjola

 


– Medierna kan inte göra politiken intressant om den politiska verkligheten är trist.
Det skriver kollegan Kaius Niemi i en kolumn på ledarsidan i dagens Helsingin Sanomat appropå färska uppgifter om att framförallt ungdomarna låter bli att rösta. Och det är kommunalval snart, ju.
Frågan är alltså vems är felet?

Politik kan vara hur intressant som helst. För helskotta – det är fortfarande det mest bloggade ämnet i Finland och Sverige och på sätt och vis är det kanske där problemet ligger. Väljare och förtroendevalda har tillgång till en oändlig mängd megafoner. Miljoner budskap bildar ett ständigt brus. Alla talar till varandra. Ingen talar med någon.

HBL har i år skrivit ett tiotal stora reportage om trafikproblemen i Helsingfors. Ämnet har belysts ur en mängd olika vinklar. Vi har talat med bilister, busschaufförer, metropassagerare, trafikplanerare, fotgängare, cyklister, forskare, trafikplanerare och lokalpolitiker. Vi har försökt skapa debatt genom att fördjupa och förenkla, gå på bredden och göra oss smala och jo, några vassa insändare har det väl ramlat in. Men that is it.
Parkvakten noterade tidigare i år hur svårt det är att hänga med i ”debatten” om Sibboannekteringen. Samma fenomen där, nämligen. Oändligt många inlägg på nästan lika många forum. Häng nu sedan med.

Parkvakten har med stort intresse följt med efterdyningarna av Jussi Pajunens pressinformation för några veckor sedan. I vår intervju med överborgmästaren framgår att han står fast vid sitt uttalande om flera bilar men också att han inte kände igen sig själv i rubrikerna.
Exakt vad det betyder fick vi aldrig veta. Och vi frågade många gånger.
Det är också underligt att varken biträdande stadsdirektören Pekka Sauri, som ansvarar för trafik och miljö och som gjort en hel del för en bättre kollektivtrafik i den här staden, eller stadsplaneringsverket självmant deltagit i diskussionen. Vad Parkvakten kan förstå borde de ryta ifrån.
Förmodligen är det så att kombattanterna talat ut i enrum och nu väntar alla på att dammet lägger sig. Och varför inte. Många viktiga och mindre viktiga beslut diskuteras och klubbas igenom i kulisserna, utom syn- och hörhåll från både pressen och väljarna och det är ett demokratiproblem.

ps. Kaius Niemis kolumn ”Uskallusta, intoa ja draamaa?” går att läsa i papperstidningen, HS 8.12.2007.

, , ,

Kommenteringen är stängd.