Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Okategoriserad

Blixt och dunder

22 aug , 2007, 10.56 Tommy Pohjola

 

Wow. Här sitter man och skriver med risk för liv och hälsa. Ovädret som just nu befinner sig över Helsingfors centrum tog nog alla på säng, inklusive proffsen. Meteorologen gick ut med en så kallad myndighetsvarning klockan 8.50 och FNB kablade ut ”nyheten” 10.30 det vill säga ungefär samtidigt som den första stora blixten slog ned.
Då bröts också Ylleradions finska lokalsändning. För en stund sedan hann en lyssnare ringa in en rapport från Backasgatan där trafiken stockades efter att trafikljusen kopplats ur på grund av åskan. Sedan bröts sändningen igen. Nu är det bara brus i etern och sirener på gatan. Nästan kusligt.
Det mullrar under markytan också men det är servicetunneln som sprängs in i berggrunden.
Det är mer än ett år sedan meteorologen senast varnat allmänheten för kraftig åska och före det skedde det i samband med det pinsamt berömda friidrotts-VM:et som regnade bort hösten 2005.
Mera uppgifter om skador, och bättre bilder än den här ovan, hittar du snart på nyhetsplats i nättidningen.

EDIT kl 12.16. Eterbruset på Ylleradios radiokanaler upphörde nyss, en dryg timme efter avbrottet. Det ljusnar ovanför Stockmann men det tröstar inte den man i Kyrkslätt som träffades av en blixt. För tillfället finns inga uppgifter om hur han mår. Och räddningsverket har fullt upp, larmradion alltså grunkan med direktkontakt till larmcentralen, smattrar i ett med olika meddelanden om uppdrag runtom i stan. Inte så konstigt, blixtarna var som värst 7000 i timmen.

Kommenteringen är stängd.